Trig 2008.05.21. 09:42

Az e-sport nem sport


Az e-sport nem sport. Hiába is szeretnénk beállítani annak, egyszerűen nem az. Játék és szórakozás, némely esetben még értelme is van... de nem sport. Ha az lenne, akkor a napi 20 órát gép előtt görnyedő egyén sportember lenne. Az meg...
Nem olyan régen olvastam az egyik nagy hazai játékszerver szolgáltatóval készült interjút, amiben a kérdezett abban látta a magyar internetes játékos-közeg problémáját, hogy nem fogják fel: egy bizonyos szint után, ez már nem játék.
Na itt a baj. Ha egy bizonyos szint után nem játék, az gond. Mert akkor mi? Nem, akkor sem lehet sport. A sport amikor izzadsz a focilabdáért, vagy hasonlók. Tudom, a sakk se fizikai megterhelésre épül, de mégis, a sakktól nem leszel kockafejű, tőmondatokban nyáladzó emberszerűség, akinek, ha klaviatúrát érzékel úgy mozognak az ujjai, mintha speeddel pumpálták volna teli. Aki erre teszi fel az életét, szerintem valamit nagyon félre nézett. És ne legyenek kétségeink: egyre több ilyen ember van.

Más kérdés, hogy szórakozásnak is sokszor csak akkor jó, ha az ember játék közben nem vesz tudomást a közeget alkotó emberek nagy részéről. Mert abból kis hazánk szerverein  csak feszültség lesz. Az ok egyszerű: mi magyarok, szimplán leszarjuk egymás szórakozását, méltóságát, tisztességes játékát és úgy általában mindent, amit nem kéne.
És ez még csak nem is korosztály függő. Találkoztam már normálisan viselkedő 12 évessel (bár az ilyen sajnos egészen kevés) és egy fps* mecs miatt fórumon kurvaanyázó rég felnőtt emberrel. És akkor a csalásról, illetve a vélt csalások miatti állandó aknamunkáról nem is írnék, mert halál felesleges és unalmas is.

Valami nagyon nincs rendben...

Azt hiszem, egyre többen fognak számítógépes játékokkal játszani a jövőben, tehát akarjuk vagy nem, tisztázni kell pár dolgot. Nem lehet annyival elintézni, hogy a játékok egyszerűen rosszak és erőszakosak, tiltsák be őket, mert ez nem járható út. Talán nevelés kérdése az egész: ha a most felnövő, a számítógépes játékokat már ismerő fiatalok majd megmondják a gyerekeiknek, hogy te kölök, ne üljél ott napi 15 órát, mert csak tönkreteszed magad és ott se anyázz, különben én verlek nyakon. Jó, játssz egy órát, aztán menj szépen focizni, olvasni. Na talán akkor változik valami.

Ha nem, készüljünk fel a kockafejűek támadására. Fájni fog.




*fps: first person shooter = lövöldözős játék

A bejegyzés trackback címe:

https://izebize.blog.hu/api/trackback/id/tr50480078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tRAshDOwN 2008.08.16. 15:21:27

jönnek a kockák ! :D .Amugy teljesen igazad van,csak az a baj hohy sajnos sok a kocka akinek ez már nme játék és csak a csitel tud játszani .és sajnos itt kezdödik az egész probléma hogy sok dagadt kocka csak csitel tud játszani és a rendes játékosok felvana kezen már joggal háborodva
süti beállítások módosítása